PROGRAM

Za razliku od koncepta obrazovanja usmjerenog ka poučavanju i predavaču, Mostar Rock School primjenjuje inovativne didaktičke metode gdje je nastavni program usmjeren i prilagođen polazniku i samom procesu učenja.

Kroz redovnu tjednu individualnu nastavu polaznici škole stiču i unaprijeđuju svoje znanje i muzičke vještine, a u sklopu ostalih školskih aktivnosti međusobno surađuju, kreiraju bendove, nastupaju na školskim koncertima, te bivaju prepoznati i angažirani i na profesionalnom nivou.

Individualna nastava
Mostar Rock School nudi teorijsku i praktičnu nastavu u sljedećim kategorijama:

- Bubanj
- Bass gitara
- Električna gitara
- Klavijature
- Saksofon
- Vokal
- Audio produkcija
- Kreativna elektronska produkcija

Kroz individualne časove, polaznici Mostar Rock School stiču i unaprijeđuju svoje znanje i muzičke vještine, a plan i program je individualan, odnosno prilagođen potrebama svakog polaznika.

Band coaching
Program namjenjen bendovima koji svojim aktivnostima obuhvata i podrazumijeva profesionalno usmjeravanje benda, definiranje zvuka, odnosno iznalaženje  jedinstvenog pečata jednog sastava. Zavisno od iskustva benda, potreba i aspiracija, ovaj program nudi podršku kroz razne aspekte relevantne za valorizaciju i uspjeh u muzičkoj industriji, od međusobnog slušanja i načina suradnje, kreiranja i analize pjesama i aranžmana, preko poboljšanja scenskog nastupa, do promocije i menadžmenta.

Session bendovi
U sklopu ovog programa, polaznici formiraju bendove i pripremaju zadatke u određenom vremenskom okviru. Po isteku roka, škola organizira koncert na kojem svi učesnici session bands programa prezentiraju svoj rad i rezultat.

Kao vremenskim rokom ograničen program koji u svakom novom krugu predviđa nove formacije i bendove tako ih podstičući na saradnju i timski rad, predstavlja svojevrsni uvod u „stvarni svijet“ muziciranja na profesionalnom nivou koji nerijetko zahtijeva improvizaciju i spremnost prilagodbe u novim postavama u kratkom vremenskom roku.

Studijska snimanja
Za talentirane bendove i najbolje session bendove, Mostar Rock School redovno organizira audio snimanja u svom profesionalnom DK studiju. DK studio, za kojeg su sredstva prikupljena na velikom koncertu Rock škole 30. decembra 2015, a na kojem je zvijezda večeri bila Dubioza kolektiv,  je otvoren u februaru 2016 godine.  Studio također  omogućava realizaciju obrazovnog aspekta u polju audio snimanja, te inicira razvoj prezentacijskog i booking sektora.

Master class
Obično u formi prezentacije ili radionice koju vodi relevantna muzička ličnost. Prezentacija jedinstvenog pristupa određenom instrumentu ili razgovor na teme iz muzičke industrije relevantne za mlade muzičare i bendove u usponu (npr. globalno poslovanje u muzičkoj industriji, historijat rock muzike, menadžment i booking, autorska prava, marketing, itd.)

U sklopu ovog programa, a u saradnji sa Mostar Blues & Rock Festivalom, polaznici Mostar Rock School imali su priliku vidjeti legendarne Ten Years After (UK), Innes Sibun-a - svojevremeno gitarista sa Robert Plantom, Marc Forda – gitaristu legendarnih The Black Crowes (USA), te Senada Šutu, bubnjar Dubioze Kollektiv i Damir Urbana, i Vasil Hadžimanov Band, te razgovarati sa njima o njihovoj karijeri i iskustvu u muzičkoj industriji.

Koncerti
Mostar Rock School organizira redovne programske koncerte tokom godine na kojima polaznici i članovi škole prezentiraju zadatke i autorska djela ostvarena kroz program session bendova, te veće koncerte koji prezentiraju bendove i prijatelje škole, te predstavljaju Mostar Rock School široj publici.

Summer Rock School
U ljeto 2015, Mostar Rock School je organizirala sedmodnevni muzički kamp koji je okupio 60 učesnika. 
Drugi sedmodnevni muzički kamp, Songs That Matter, koji  je okupio 65 učesnika, se desio u ljeto 2016.

Copyright © Mostar Rock School 2014. All rights reserved. Design: G. Tiro